Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

Amsterdam Light Festival

Hoewel het alweer enkele maanden geleden is zijn de voorbereidingen voor het komende Amsterdam Light Festival in volle gang. Vanaf 27 november tot en met 18 januari wordt de Amsterdamse binnenstad verlicht door enkele tientallen lichtkunstwerken. Dit mooie initiatief is het resultaat van de goede samenwerking tussen organisatoren, gemeente, ondernemers en culturele instellingen. Er wordt met plezier uitgekeken naar eind november. Deze keer zet Amsterdam by Night het Amsterdam Light Festival in de Spotlight, en wordt teruggekeken op de editie van 2013.

Ontstaansgeschiedenis

Amsterdam Light Festival 2013 Tree of Light Nacht amsterdambynightHet Amsterdam Light Festival kent zijn oorsprong in 2009 als idee van Vincent Horbach en Henk Jan Buchel om de stad ook in de donkere winterdagen van een sfeervolle uitstraling te voorzien. De eerste Christmas Canal Parade is een feit en een nieuwe traditie is geboren. Het jaar erop treedt Felix Guttmann toe tot de organisatie, en wordt de artistieke visie onder de noemer Winter Magic Amsterdam verder uitgebouwd. De Magere Brug wordt bijvoorbeeld uitgelicht naar een ontwerp van Rogier van der Heide en de parade neemt professionelere vorm aan. Ook varen alle rondvaartboten voor het eerst de hele maand december met sfeerverlichting.

Het Amsterdam Light Festival

Na een jaar overgeslagen te hebben wordt in 2012 het eerste echte Amsterdam Light Festival georganiseerd. De focus ligt hierbij met name op het samenspel tussen kunst, licht en water. Langs de Amstel wordt met lichtkunstwerken een ware Boulevard of Light gevormd terwijl in de oostelijke binnenstad de Illuminade te volgen is.
In 2013 wordt het festival verder uitgebouwd, waarbij de Boulevard of Light wordt vervangen door de vaarroute “Water Colours”. De Illuminade in de oostelijke binnenstad blijft gehandhaaft. Lichtkunstenaars van over de hele wereld tonen hun creaties in Amsterdam en hullen de binnenstad in een bijzondere sfeer. Uit 300 inzendingen worden een 30-tal werken geselecteerd voor de expositie. Kunstwerken als Temporal Tower (Todd van Hulzen/Studio Louter), Astera (T.I.L.T), Digital Origami Tigers (LAVA/Barrisol), Kalmen (Harm Bremer), Reflections (Teresa Mar) en Drawn in Light (Ralf Westerhof) tonen hoe de donkere winternachten op een creatieve manier verlicht kunnen worden.

Amsterdam Light Festival 2013 Nacht amsterdambynight

Amsterdam Light Festival 2014

Het thema van het Amsterdam Light Festival 2014 is geheel toepasselijk “A Bright City”. Er zijn ondertussen 33 concepten uit meer dan 260 inzendingen geselecteerd, en we kijken alvast uit naar de realisatie van onder andere Light Bridge (Frank Tjepkema) en My Light is Your Light (Alaa Minawi). Neem voor meer informatie een kijkje op de website van het Amsterdam Light Festival en hou hun Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws. Vanaf 27 november kunnen we weer genieten van nachtelijk Amsterdam met een extraatje. Amsterdam by Night kijkt er al naar uit!

Bronvermelding:

- Amsterdam Light Festival

- Amsterdam Light Festival op Facebook

 

Terug naar Spotlight

 

Hieronder kunt u een bericht achter laten of de pagina delen. Afdrukken bestellen kan op de Prints pagina.