Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

ArtZuid Junior

ArtZuid Junior Spotlight Stoer Meisje Amsterdam Nacht amsterdambynightTer gelegenheid van de festiviteiten rondom 150 jaar Vondelpark heeft stichting ArtZuid een bijzondere ontwerpwedstrijd voor scholieren georganiseerd. De 20 winnende ontwerpen zijn door kunstenaars vervaardigd en van 15 juni tot 24 augustus te zien in het Vondelpark. Amsterdam by Night nam een nachtelijk kijkje tussen deze bijzondere sculpturen en was onder de indruk. Deze week staat de Spotlight daarom op ArtZuid Junior.

Stichting Art Zuid

Stichting Art Zuid richt zich voornamelijk op het stedenbouwkundig erfgoed van de architect H.P. Berlage, in het bijzonder zijn stadsuitbreiding Plan Zuid. Ook heeft de stichting tot doel om de kennis over kunst en architectuur in de openbare ruimte te bevorderen. Art Zuid is dan ook de organisator van de ARTZUID Sculptuurroute die de afgelopen jaren regelmatig langs de brede lanen van Stadsdeel Zuid te bewonderen was. Ook kunt u bij Art Zuid terecht voor kunst-historische wandelingen rond het thema Berlage.

ArtZuid Junior

Ter gelegenheid van 150 jaar Vondelpark (lees meer in de Spotlight van Vondelpark) organiseerde ArtZuid een wedstrijd waarbij Amsterdamse scholieren een kunstwerk mochten ontwerpen. Tijdens de ontwerpfase werd samengewerkt met kunstenaars, die de uiteindelijke werken ook zouden gaan vervaardigen. Van elk van de 32 deelnemende scholen werden de vijf beste kunstwerken geselecteerd en in miniatuurformaat tentoongesteld in het Vondelpark. Het publiek mocht uit deze 160 miniaturen een keus maken voor 20 sculpturen die in groot formaat gerealiseerd en tentoongesteld zouden worden. Een deel van de benodigde financiering van het project is opgehaald door middel van crowdfunding via VoordeKunst, waar ook het fotoboek “Amsterdam by Night” gefinancierd is. Sinds 15 juni worden de beelden in het Vondelpark geexposeerd.

ArtZuid Junior Tijdlijn Verzakking Vondelpark Amsterdam Nacht amsterdambynight

Stoere meisjes, Tijdlijnen en Parkietenbomen

ArtZuid Junior Parkietenboom Vondelpark Nacht Amsterdam amsterdambynightNaast het artistieke aspect heeft ArtZuid Junior ook als doelstelling om een bredere kennis over het Vondelpark uit te dragen. De kunstwerken moesten daarom allemaal gerelateerd zijn aan het Amsterdamse park.
Voor Kim Engelsbel (11 jaar) staat het Vondelpark voor sport en spel. Haar kleurrijke ontwerp “Stoer Meisje” toont een meisje dat met een bal jongleert terwijl ze op haar handen staat. De felle kleuren contrasteren sterk met het groen van het park, een effect dat ’s nachts nog verder uitversterkt wordt.
“Tijdlijn van de grondverzakking” van Rianne Anema (15 jaar) staat symbool voor het verzakkende Vondelpark. Het park vormt nu al het laagste punt van Amsterdam en zakt langzaam verder weg. Tijdens een in 2010 afgeronde uitgebreide renovatie zijn delen van het park weer opgehoogd en sommige bomen zelfs van een fundering voorzien. Het kunstwerk toont de bomen met hun bruine wortels die langzaam boven de grond komen te liggen.
De “Parkietenboom” van Rosa Heeroma (11 jaar) toont de uitheemse halsbandparkieten die sinds 1976 onafgebroken in Amsterdam nestelen. De felgroene vogels zijn duidelijk herkenbaar aan hun kleur en gekwetter. Ze leven in groepen in het Vondelpark, maar zijn ook in andere delen van de stad te vinden.

 

De expositie ArtZuid Junior is nog tot 24 augustus te zien in het Vondelpark. Meer informatie is te vinden op de website van Art Zuid en de bijbehorende catalogus die ook op de website te bestellen is.

Bronvermelding:

- Art Zuid

- Catalogus ArtZuid Junior (te bestellen via Art Zuid)

 

Terug naar Spotlight

 

Hieronder kunt u een bericht achter laten of de pagina delen. Afdrukken bestellen kan op de Prints pagina.