Amsterdambynight Amsterdam Nacht WiW Photography Fotografie Fine Art Kunst

 

Amsterdamse Volkszangers

Nadat eerder al een aantal historische schrijvers de revue passeerden worden deze week de Amsterdamse volkszangers in de Spotlight van Amsterdam by Night gezet. De stad heeft een reeks artiesten voortgebracht die landelijke bekendheid genoten en waarvan de nummers voor altijd met Amsterdam verbonden zullen zijn. Ieder op hun eigen manier hebben ze hun stempel op de stad gedrukt. Tijd voor een nadere kennismaking met de Amsterdamse volkszangers.

De Jordaan

Johnny Jordaan, Tante Leen, Manke Nelis, Willy Alberti en Johnny Meijer zijn enkele namen die het hart van menig Jordanees sneller doet kloppen. De Jordaan van de jaren 50 en 60 was een echte arbeiderswijk en broedplaats voor de zangers van het levenslied. Er zijn weinig buurten zo bezongen en geromantiseerd als de Amsterdamse Jordaan. De lange werkdagen eindigden in de kroeg waar lokale talenten hun zangkunsten lieten horen. Op deze manier ontstond een gevoel van saamhorigheid dat tot uiting kwam in de muziek. Het levenslied is in beginsel een ode aan de eenvoud en herkenbaarheid, overgoten met een sentimenteel sausje. Ze gaan over het dagelijkse leven in de buurt en alles wat daarbij voorbij komt. De volkszangers waren in de eerste plaats lokale helden die een grote bijdrage hebben geleverd aan de bekendheid van de Jordaan.
Op het Johnny Jordaanplein, waar de Elandsgracht eindigt aan de Prinsengracht, zijn een aantal volkszangers vereeuwigd als vijf bronzen beelden gemaakt door Kees Verkade, Rob Cerneus en Dominic Grant. Op het pleintje staat ook een beschilderd transformatorhuisje met verschillende spreuken waaronder “De Parel van de Jordaan”. Door een herinrichting van de Elandsgracht staat het voortbestaan van het plein in de huidige vorm echter op het spel.

Amsterdam Nacht Johnny Jordaan plein Elandsgracht amsterdambynight volkszangers

Andre Hazes

Amsterdam Nacht Andre Hazes amsterdambynightAndre Hazes is misschien wel de bekendste volkszanger die Amsterdam heeft voortgebracht. Opgegroeid in de Pijp van de jaren 50 en 60, ook weer zo een typische arbeidersbuurt, heeft Andre Hazes een vergelijkbare achtergrond als de Jordaanse zangers. Al op jonge leeftijd werd zijn zangtalent ontdekt en hij groeide uit tot een zeer succesvolle vertolker van het levenslied. Met hits als “Een Beetje Verliefd” en “Zij Geloofd in Mij” genoot hij landelijke bekendheid. Na zijn dood op 23 september 2004 is een groots afscheid gehouden in de Amsterdam Arena.
Op de kruising van de Albert Cuypmarkt en de Eerste Sweelinckstraat staat een standbeeld van Andre Hazes. Op deze locatie zou de zanger op 8-jarige leeftijd ontdekt zijn terwijl hij een lied stond te zingen. Hiermee hoopte hij voldoende geld te verzamelen om een cadeautje voor zijn moeder te kunnen kopen. De rest is geschiedenis.

Jordaan-gevoel

Ook tegenwoordig is het Jordaan-gevoel te ervaren in kroegen als Cafe Nol aan de Westerstraat en op het Jordaanfestival dat dit jaar voor de 40ste keer georganiseerd wordt. Het Jordaanfestival 2014is te beleven van 18 tot 21 september aan het plein bij de Elandsgracht en Marnixstraat. Jaren na de opkomst wordt het levenslied hier nog springlevend gehouden door een nieuwe generatie artiesten.

Bronvermelding

- I Amsterdam

- Jordaan Info

- Buitenbeeld in Beeld

- Jordaan Festival

 

Terug naar Spotlight

 

Hieronder kunt u een bericht achter laten of de pagina delen. Afdrukken bestellen kan op de Prints pagina.